Café Weltschmerz : Concurentie blokkeert de biologische landbouw; Dick Veerman in gesprek met Bart Jan Krouwel (video)

“De boer blijft de klos door de concurrentie tussen de retailers en al die andere schakels in de keten.”

Bart Jan Krouwel is medeoprichter en destijds eerste directeur van de Triodos Bank. In 1996 werd hij op verzoek van Herman Wijffels Directeur Duurzaamheid & Maatschappelijke Innovatie van Rabobank Nederland. In 2002 is hij uitgeroepen tot Milieuprofessional van het Jaar. Voor Krouwel is er maar één vorm van landbouw: de biologische.
Het gesprek met Dick Veerman gaat over de problemen in de strijd om de duurzaamheid.

Tijdens de varkenspestcrisis bedacht men een oplossing voor de gezondheidsrisico’s door de intensive veehouderij. Krouwel was als bankier betrokken bij de ontwikkeling van een convenant met 22 verschillende partijen om de boeren over te kunnen laten schakelen naar biologische veehouderij. Er kwam echter zo’n enorm over-aanbod van biologisch vlees op de markt wat de consument voor die hogere prijs niet afnam. De biologische productie van de veehouders werd onvoldoende door de marktvraag gedekt, waardoor veel veehouders uit frustratie weer terugvielen naar de oude productiemethode of zelfs helemaal zijn gestopt. Albert Hein was indertijd de enige die een afnamegarantie afsprak en daardoor met onverkochte voorraden bleef zitten. De keten van boer tot kassa moet beter geïntegreerd worden om vraaggericht te kunnen produceren.

Krouwel voorziet dat een aantal partijen daarbij dwars kunnen liggen. Bijvoorbeeld de Autoriteit Consument & Markt (ACM) die als mededingingsautoriteit prijsafspraken verbied, terwijl Krouwel juist daarin de oplossing ziet. Het is volgens Krouwel een probleem dat enerzijds de overheid verduurzaming in de agrarische sector omarmt, terwijl het aan de andere kant daarbij beperkende maatregelen oplegt.

De oplossing is volgens Krouwel: minder keuze aanbod in de schappen en goede onderlinge prijsafspraken. De boer blijft de klos door de concurrentie tussen de retailers en al die andere schakels in de keten.

Bron : CafeWeltschmerz

Advertenties

One Reply to “Café Weltschmerz : Concurentie blokkeert de biologische landbouw; Dick Veerman in gesprek met Bart Jan Krouwel (video)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s