Café Weltschmerz : Willem Middelkoop in gesprek met Karel van Wolferen “NAVO is uiterst gevaarlijk” (video)

Als ik in Nederland zeg dat de NAVO wellicht de gevaarlijkste organisatie ter wereld is, wordt ik waarschijnlijk uitgelachen!Eisenhouwer waarschuwde ooit voor de gevaren van het wegvallen van het “military industrial congressional complex“.

Karel van Wolferen is journalist en Hoogleraar Economische Studies aan de UVA . Hij kreeg wereldwijd bekendheid met zijn boeken: ‘The Enigma of Japanese Power’ en ‘George W. Bush and the destruction of world order’.

Van Wolferen verwerpt de wereldwijde politieke rol van de VS sinds de jaren 90 en bekritiseert het gebrek aan objectiviteit en onafhankelijkheid van de Europese landen en de coördinatie van de media in hun aanpassing aan de politieke doelstellingen van de Verenigde Staten.

Na 1945 krijgen we de NAVO als veiligheidsantwoord op de na-oorlogse expansiedrift van Rusland met de vorming van het Oostblok. De Sovjet Unie is inmiddels verdwenen, maar de NAVO verdween niet. Die oorspronkelijke bestaansreden is er niet meer. Is dan de NAVO inmiddels getransformeerd en aangepast aan die veranderde omstandigheden? Nee; de omstandigheden lijken te worden aangepast aan het bestaansrecht van de NAVO.

Het wegvallen van een vijand betekend volgens Van Wolferen ook het wegvallen van politieke en economische benefits. Eisenhouwer waarschuwde ooit voor de gevaren van het wegvallen van het “military industrial congressional complex”. De geldstromen moesten niet alleen op gang gehouden worden, maar ook voor de toekomst verzekerd blijven. Daarnaast werden de Europese troepen beschouwd als reservelegers voor Amerikaanse doelstellingen. We zien dit tot vandaag bij de inzet van de Europese legers in o.a. Afghanistan, Libanon, Syrië en Irak. De VS gebruikt de NAVO om haar politiek-geografische en economische ambities vorm te geven. Daarnaast zijn de Europese landen binnen het pact de afzetgebieden voor haar militaire producten om vervolgens als reserve legers te worden gebruikt.

Verder ook over de rol van de Neo-conservatism en Israel.

In dit extra lange gesprek een fragment van General Wesley Clarck; “The US will attack 7 countries in 5 years

Bron : Cafe Weltschmerz

Advertenties

4 Replies to “Café Weltschmerz : Willem Middelkoop in gesprek met Karel van Wolferen “NAVO is uiterst gevaarlijk” (video)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s