Café Weltschmerz Interviews – 01-07-16 t/m 31-07-16 (video)

‘De Limburger probeert mij al jaren kapot te maken’; Interview Ton Lankreijer met Jos van Rey.

Josef Franciscus Bernard van Rey is een Nederlandse ondernemer en politicus. Hij was 14 jaar lid van de Tweede Kamer. Daarnaast maakte hij deel uit van de Provinciale Staten in Limburg.

‘Mijn kleinkind zit nog steeds in therapie na de heksenjacht die de media op mij hebben ontketend. Ook mijn eigen kinderen zijn het slachtoffer geworden van valse berichtgeving. NRC spant de kroon, die heeft de meeste fouten gemaakt, met name in de persoon van journalist Joep Dohmen. Dat speelt al sinds de inval in mijn huis in oktober 2012. De ene blunder na de andere. ‘De geur van kolen’, burgemeester van Heerlen in oorlogstijd, door hem geschreven in 2013 , wemelde ook al van de fouten. Dat moest door deskundigen herschreven worden. En, wat niemand weet, in 1996 werd Dohmen al veroordeeld en moest hij van de rechter rectificeren. Onlangs nog verkondigde hij onzin over ‘Denk’, en ook in mijn dossier manipuleert hij de feiten’.

Toch legden De Limburger en regionale omroep L1 de eerste bommen onder het bestaan van Van Rey. ‘De Limburger wordt al vijftig jaar geregeerd door CDA-regenten, daar wordt de VVD en ik in het bijzonder volkomen geboycot. Maar erger nog, alle valse beschuldigingen aan mijn adres heeft de Limburger klakkeloos overgenomen. Adjunct-hoofdredacteur Björn Oostra van de Limburger zat glimlachend op de tribune tijdens mijn rechtzaak, alsof zijn ‘researchjournalistiek’ voor een doorbraak had gezorgd. Dat gold ook voor Peter Vandermeersch, die ook al op zijn borst klopte tijdens een radio-interview bij de NPO, hij kende nog geen detail uit mijn hele dossier. De man gedraagt zich als iemand die nog belangrijker is als de paus’.

Een andere categorie die zich als ‘prostitués van de media’ gedragen zijn de hoogleraren, volgens Van Rey. ‘André Krauwel, politicoloog, papegaait zonder één detail te kennen van mijn dossier. Hetzelfde geldt voor Arno Korsten, professor en hoogleraar aan de universiteit Maastricht, rechtsgeleerdheid, gespeend van enige dossierkennis. En de media nemen de citaten van de ‘wijze mannen’ letterlijk over, zonder enige check. Er wordt niets gecontroleerd, want de tijd voor gedegen journalistiek ontbreekt’.

Tot zijn stomme verbazing zag Van Rey een foto van hem geplaatst bij een maffia-item in RTL-Boulevard. Maar het meest wordt de ex-wethouder uit Roermond getergd door het optreden van het OM. ‘Het OM lekt zonder enige gêne naar de media, dat geeft het zelfs toe’. ‘En dan nemen ze mij kwalijk dat ik gelekt zou hebben tijdens de burgemeesterbenoeming van Ricardo Offermans in september 2012? Dat heet gewoon klankborden en daar is niks illegaals aan’. Voor Van Rey is het duidelijk: OM en media spelen onder één hoedje. ‘We hebben een grote mond over Turkije, maar hier gebeurt exact hetzelfde’. Van Rey kreeg 240 uur taakstraf en werd beschuldigd van stemfraude, omkoping, lekken van vertrouwelijke informatie, ambtelijke corruptie en witwassen. Het OM gaat in hoger beroep, Van Rey eveneens.

Naamloos

Over de Turkse Coup; Sid Lukkassen en Ismail Selvi.

YASAL UYARI : Café Weltschmerz sadece faul dil özgür ve kusursuz Flamanca olan videolarında altında yorumlarınızı kabul eder. Tehditler derhal bildirilir zaman.

Vrijdagavond 11 juli zag Ismail de eerste berichten binnenkomen rond de staatsgreep in Turkije. De hoogste vorm van oorlogsvoering is de mentale aanval: dat je de plannen van je vijand in de war schopt nog terwijl hij ze aan het maken is. De coupplegers maakten doorslaggevende fouten: Ismail schetst een tijdlijn en licht toe wat er gebeurd is. Volgens hem “lagen de lijsten al klaar” ̶ de couppoging was de perfecte aanleiding van de Turkse regering om af te rekenen met vele politieke tegenstanders, van academici tot leraren en politieagenten.

Die avond riepen de moskeeën burgers op om op straat jihad te voeren voor Erdogan. Wie kan nu nog beweren dat de islam niet politiek is? Ondertussen blijven de Westerse media en Europese regeringsleiders wegkijken van het groeiend islamisme in Turkije.

Naamloos

NAVO is uiterst gevaarlijk; Willem Middelkoop & Karel van Wolferen XXL.

“Als ik in Nederland zeg dat de NAVO wellicht de gevaarlijkste organisatie ter wereld is, wordt ik waarschijnlijk uitgelachen!

Eisenhouwer waarschuwde ooit voor de gevaren van het wegvallen van het “military industrial congressional complex”.

Karel van Wolferen is journalist en Emeritus Hoogleraar Vergelijking Politieke en Economische Instituties aan de UVA . Hij kreeg wereldwijd bekendheid met zijn boeken: ‘The Enigma of Japanese Power’ en ‘George W. Bush and the destruction of world order’.

Eisenhouwer waarschuwde ooit voor de gevaren van het “military industrial congressional complex”, die op langere termijn de Amerikaanse democratie teniet zou doen.

Maar het systeem was inmiddels zo gewend geraakt aan de betreffende enorme geldstromen, dat deze niet alleen op gang gehouden moesten worden, maar ook voor de toekomst verzekerd blijven. Daarnaast werden de Europese troepen beschouwd als reservelegers voor Amerikaanse doelstellingen. We zien dit tot vandaag bij de inzet van de Europese legers in o.a. Afghanistan, Libanon, Syrië en Irak. De VS gebruikt de NAVO om haar politiek-geografische en economische ambities vorm te geven. Daarnaast zijn de Europese landen binnen het pact de afzetgebieden voor haar militaire producten om vervolgens als reserve legers te worden gebruikt.

Verder ook over de rol van de Neo-conservatism en Israel.

In dit extra lange gesprek een fragment van General Wesley Clarck; “The US will attack 7 countries in 5 years”

Naamloos

Over Humanisme en vrijdenken; Sid Lukkassen en Boris van der Ham.

Boris van der Ham is voormalige Nederlandse politicus voor D66. Hij zat van 23 mei 2002 tot 20 september 2012 in de Tweede Kamer. Voordien was hij landelijk voorzitter van de Jonge Democraten. Boris is ondernemer, bestuurder, schrijver, acteur en onbezoldigd voorzitter van het Humanistisch Verbond.

“In dertien landen op de wereld kun je de doodstraf krijgen voor godslastering of afvalligheid,” aldus Boris van der Ham. Hij ontmoette vrijdenkers die werden belaagd met kapmessen en nu vingers missen omdat ze de slagen nog maar net konden afweren. Westerlingen zijn geneigd te denken dat dingen beter worden in de wereld: er heerst een progressief vooruitgangsgeloof. Maar Boris doet een boekje open over ongelovigen in de islamitische wereld. Zijn universele idealen werkelijk universeel? En houdt Frans Timmermans er een lineaire, simplistische visie op de geschiedenis op na?

Naamloos

Ook binnen de PVDA zijn Erdogan volgers; Ismail Selvi & Emre Ünver.

YASAL UYARI : Café Weltschmerz sadece faul dil özgür ve kusursuz Flamanca olan videolarında altında yorumlarınızı kabul eder. Tehditler derhal bildirilir zaman.

Emre Ünver is raadslid van de PVDA, plaatsvervangend voorzitter van de raad, voorzitter van het presidium en lid van de Presidium van de gemeenteraad, Raadscommissie Jeugd en Cultuur, Raadscommissie Werk en Economie. Verder is hij voorzitter van het I.O.T. (Inspraak Orgaan Turken in Nederland)

Ismail Selvi praat met Ünver over de “stille” Turkse meerderheid in Nederland die zich niet durft uit te spreken over de gebeurtenissen in Turkije uit angst te worden bedreigd en de ontwikkelingen van de Turkse organisaties in Nederlandse.

Selvi vraagt zich af of het IOT wel kritisch genoeg is naar de ontwikkelingen in Turkije? Ünver: “Alles wat Turkije aangaat en waar we het niet over eens zijn, daar mag niet over gecommuniceerd worden. Dat is een afspraak”. Verder over Ahmet Akgündüz, rector van de Islamitische Universiteit in Rotterdam. Ook komt DENK ter sprake; “Wij hebben DENK mogelijk gemaakt.” Volgens Selvi zitten dit soort mensen nog steeds in de PVDA. Ünver erkent dat binnen de PVDA nog steeds mensen zoals DENK en ook op de ideologische lijn van Erdogan zitten.

Naamloos

Transitie in de energiemarkt; Marcel Crok & Machiel Mulder.

Machiel Mulder, hoogleraar energievoorziening aan de Rijksuniversiteit Groningen. Over onze energie voorziening, aardgas, kolencentrales, zon- en windenergie.

Het dreigende faillissement van de Duitse energieproducent RWE is symptomatisch voor de Duitse energiemarkt. In Duitsland heeft men sinds 2006 drastisch beleid ingezet om duurzame energie te stimuleren. De grote bedrijven hebben het sindsdien erg moeilijk gekregen. De “energie wende” heeft grote gevolgen voor de zittende bedrijven, waarbij als eerste de aandeelhouders zoals de overheid verliezen. Volgens Mulder heeft Duitsland als geheel een overcapaciteit en is het netwerk Europees gekoppeld. De energievoorziening loopt daarom geen gevaar.

De centrale vraag in dit gesprek; Is een ingrijpende geforceerde transitie, van de oude fossiele energieproductie naar nieuwe duurzame productievormen wel te rechtvaardigen en werkt de geliberaliseerde markt? Volgens Mulder is het draagvlak in Duitsland voor duurzame energie hoger dan in Nederland. Om duurzame opwekking marktconform te kunnen realiseren zou een prijsverhoging van 20% noodzakelijk zijn terwijl men in Nederland slechts 5% bereid is te betalen. De overheden bepalen op basis van deze uitkomsten haar subsidiebeleid.

Verder gaat het gesprek over het functioneren van de energiemarkt na de liberalisering, de gas-problemen in Groningen. Volgens Mulder functioneert die markt sinds 10 jaar goed. De prijs ligt dicht bij de kosten en er is een goed werkende concurrentie door het openstellen van de grenzen en het makkelijk maken voor nieuwe toetreders.

Naamloos

Moeten we ons zorgen maken over de banken? Arno Wellens & Hester Bais.

Hester heeft rechten en economie gestudeerd aan de Universiteit Utrecht. Na haar studie is zij als bedrijfsjurist gestart bij een zogenaamde derivaten clearing member en is ruim tien jaar als jurist in de financiële wereld werkzaam geweest (bij onder meer ING, AFM en NYSE Euronext, waarbij zij op basis van een SLA tevens werkzaam was voor LCH.Clearnet en Euroclear). Verder was zij werkzaam als senior associate bij respectievelijk, Hogan Lovells LLP en Spigthoff N.V. Verder schreef zij voor Tijdschrift voor Financieel Recht, was co-auteur voor het Kluwer’s Tekst & Commentaar Insolventierecht en publiceert en Twittert zij haar ongezouten mening.

Het AMF heeft een rapport gepubliceerd over haar onderzoek m.b.t. de derivaten handel van de banken. Het herstelkader wat de AFM voorstelt is voor de Deutsche Bank Nederland en de Rabo Bank een rede om zich daar niet aan te committeren. Na de opname van dit gesprek is daar door Wiebe Draijer, CEO van de Rabo Bank op teruggekomen.

De derivaten werden sinds 2001 verkocht en de AFM is in haar taak als toezichthouder op financiële producten daarin ernstig tekort geschoten. Dat erkent de AFM ook. Klanten die bij hun bank om een financiering vroegen werden sinds 2006 verplicht om de variabele (euribor) rente’s af te dekken voor 50% tot zelfs 100% met rente swaps. De Swaps werden als een wondermedicijn verkocht tegen de rente schommelingen. Zonder de aanschaf van de swaps kreeg men de financiering ook niet. Achteraf bleek de precieze werking en de condities van de Swaps door de banken fout voorgesteld. In een procedure door Bais ingesteld heeft het Hof bepaald dat hier sprake van dwaling is.

De vraag nu is hoe dit juridisch een gevolg krijgt en wat de schade som wordt die de banken zullen moeten gaan uitkeren. De centrale vraag is of we ons nu zorgen moeten maken over de houdbaarheid van de schade door de banken? ABN AMRO heeft een positie aan derivaten van 60 miljard uitstaan, terwijl de derivaten positie van de Deutsche Bank 60.000 miljard is. Dit is de grootte van de totale wereld economie. Kunnen de banken dit aan en hoe verwerken ze dit boekhoudkundig? Moeten we ons zorgen maken?

Naamloos

Sid Lukkassen, Laszlo Maracz & Hajo Smit: Geopolitiek college 2.

Sid Lukkassen, László Marácz en Hajo Smit analyseren de internationale politiek en de belangrijkste ontwikkelingen daarin. Beginnend met Brexit: hadden Nigel Farage en Boris Johnson nu werkelijk de macht kunnen overnemen na de referendumuitslag? Om hun visie van een soeverein Groot-Brittannië in beleid om te zetten? Of zouden zij daarbij in ernstig conflict zijn geraakt met het establishment en met de George Sorosen en Peter Sutherlands van deze wereld? Zal de Brexit regionalisme of nationalisme aanwakkeren en nieuwe afsplitsingen teweegbrengen?

Hajo Smit schreef een boek genaamd ‘Donald Trump en Bernie Sanders’. Wat zegt de opkomst van deze markante persoonlijkheden over het turbulente politiek-culturele klimaat waarin Westerse landen verkeren? Hoe zullen de Amerikaanse presidentsverkiezingen Europa beïnvloeden? De schrijver houdt een enthousiast betoog voor representatieve democratie: er moeten begeesterende leiders opstaan die ons voorbij het dode punt kunnen brengen. Sid Lukkassen geeft weerwoord: representatieve democratie berust op communicatieve condities, en de taal die één kiezersgroep aanspreekt is precies de taal die andere groepen afschrikt. De polarisering rond Trump, Le Pen en recent de presidentsverkiezingen in Oostenrijk bewijst precies dat democratie tot diep verdeelde samenlevingen leidt.

Naamloos

Ton Lankreijer, Roeland Kooijmans & Wierd Duk; Mogen journalisten overlopen?

Een van drie journalisten over de werking van de media. Wierd Duk, Roeland Kooijmans en Ton Lankreijer. Wierd Duk is Duitsland correspondent en Rusland-deskundige, Roeland Kooijmans voorheen programmamaker, presentator en nu mediatrainer, Ton Lankreijer voorheen eindredacteur van RTL nieuws. Ton maakt voor Café Weltschmerz een serie over de media industrie.

Centrale vraag: verkoopt de presentator of journalist die de PR ingaat of anderen gaat trainen zijn ziel? Lopen ze over naar de vijand?

Roeland Kooijmans vindt van niet. Trainen is vooral kijken naar de persoon, de boodschap en de wijze waarop deze passend wordt uitgedragen. Volgens Lankreijer loop je over naar de vijand, want je leert de “gasten” kneepjes die het voor de journalist lastiger maken. Kooijmans vindt niet per definitie dat een interview een soort oorlog is waar je je tegen moet wapenen. Hij denkt dat het voor een journalist met een goed getrainde gast vooral een interessanter gesprek gevoerd kan worden. Interessanter omdat de gast die dingen zal zeggen die hij, goed geformuleerd ook echt wil zeggen. “Mensen moeten zich dank zij een mediatraining niet op slot gaan zetten, dat is vooral dom.”

Ook de samenwerking van de politici met de media komt uitgebreid aan bod. De media zijn inmiddels niet meer de controleurs van de macht. Onderzoek in Duitsland heeft uitgewezen dat de media automatisch de heraut van de heersende macht wordt. Verder veel voorbeelden, namen en rugnummers in dit uitgebreide gesprek.

Naamloos

Kees de Lange & Peter Fonkert: 12 mensen beslissen over 350 miljard pensioenvermogen.

Keest de Lange interviewt Peter Fonkert over pensioenfonds ABP. Peter is docent, trainer, ondernemer, AVV bestuurslid, bestuurslid SwapSchade en door ons gevraagd als lid van de fractie Lijst voor Onafhankelijk Pensioen (LvOP) bij het Verantwoording Orgaan bij het ABP.

Kees de Lange is emeritus hoogleraar natuurkunde aan de VU. Hij was onder meer voorzitter van de Nederlandse Bond voor Pensioenbelangen (NBP) en mede-oprichter van 50Plus. Als parlementariër heeft hij gedurende 4 jaar in de Eerste Kamer gezeten, aanvankelijk voor de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF), maar later onder eigen naam. Zijn belangstelling gaat uit naar pensioen- en klimaatproblematiek.

Kees de Lange interviewt, bijgestaan door Kees de Kort (BNR) en Arno Wellens (925.NL) bij Café Weltschmerz over de pensioenproblematiek.

Naamloos

Wierd Duk & Sid Lukkassen: Duitsland, Rusland en de journalistiek.

Wierd Duk is bekend van The Post Online, was correspondent in Berlijn en woonde in Rusland. Hij heeft ernstige zorgen over de wijze waarop de journalistiek zich ontwikkelt: een progressief-postmodern wereldbeeld wordt er in het Westen eenzijdig doorgeramd, terwijl wie de binnenlanden van Rusland betreedt personages treft die rechtstreeks uit klassieke negentiende-eeuwse romans lijken te komen. Het is gevaarlijk dat mensen die geen besef hebben van de Russische volksaard vandaag ons buitenlandbeleid bepalen, stelt Duk.

In de Duitse media overheerst ondertussen een discours waarin vluchtelingen geen daders kunnen zijn en waarin Europeanen per definitie racistisch zijn. Minister van Financiën Wolfgang Schäuble zei in Die Zeit (8/6/2016) letterlijk dat hij de oplossing ziet in “rassenvermenging” en “de toevoer van buitenlands bloed.” Kan dit de politiek in West-Europa destabiliseren? En hoe zit het met die Poetin? Is dat nu een omhooggevallen straatvechter, een strategisch meesterbrein of een leider die wanhopig zijn land bijeen probeert te houden?

Naamloos

Ate de Jong interviewt Matthijs van Heijningen; Peer review werkt niet.

“Hoe duurder de film, des te meer succes”

Matthijs van Heijningen debuteerde in 1975 met Zwaarmoedige verhalen voor bij de centrale verwarming, dat door vier verschillende regisseurs gemaakt werd. Later zou hij furore maken met veel grote films, voornamelijk boekverfilmingen. Voorbeelden zijn Een vlucht regenwulpen (naar het boek van Maarten ’t Hart), Van de koele meren des doods (naar Frederik van Eeden), Eline Vere (naar Couperus), Op hoop van zegen (naar Herman Heijermans) en Kees de jongen (naar Theo Thijssen). Hij wisselt grootschalige en commercieel interessante films af met kleine, meer artistieke projecten. In 1994 werd van Heijningen benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau en won hij een Gouden Kalf voor 1000 Rosen. In 1999 kreeg hij het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs van het Nederlands Film Festival.

In dit gesprek met Ate de Jong gaat het over het “hoe en waarom” binnen de Nederlandse filmindustrie en of het zinvol is om het anders te doen.

Naamloos

Arno Wellens & Esther van Fenema: Het financiële kadaver wat Europa heet.

Arno Wellens en Esther van Fenema zullen in een serie de gevolgen van de Brexit bespreken. In deze aflevering:

Komt die Brexit er uiteindelijk wel en wat zijn de gevolgen van de uitkomst voor de UK op het korte termijn en wat die voor de EU?

Cameron heeft aangekondigd af te zullen treden en de uittredingsbrief niet zal schrijven en posten. De huidige parlementariërs zijn tegen een Brexit en ook Boris Johnson is vertrokken. De vraag is nu, wanneer er een uittredingsbrief zal komen en door wie geschreven, ondertekend en gepost? Wellens vermoed dat de Brexit niet door zal gaan, maar wat is dan de schade en is het wel een schade?

Naamloos

Ad Verbrugge interviewt Jan Willem Bruins; De staat van het onderwijs 5.

Jan Willem Bruins was Voorzitter van Vereniging Medezeggenschap Hogescholen. Nu is hij Voorzitter van het Platform HBO-MWD-opleidingen (LOO-MWD), Hoofd opleiding MWD en lecture aan de Hogeschool Windesheim. Bruins heeft zich in zijn functies altijd ingespannen voor de kwaliteitsverbetering van het onderwijs.

InHolland was ca. 10 jaar geleden negatief in het nieuws in verband met diplomafraude en ondermaats onderwijs. De enorme publiciteit die daaruit voortkwam heeft binnen onderwijsinstellingen en de politiek tot een shockgolf geleid en de problemen landelijk zichtbaar gemaakt.

Die gebeurtenissen waren achteraf gezien een exponent van wat zich ook in de samenleving afspeelde. Andere ideeën over onderwijs, zoals: nieuwe leertheorieën en competentiegericht onderwijs drongen zich op. Onderwijskundige veranderingen waarbij de kenniscultuur verder onder druk kwam te staan. Bruins stelt: als een kenniscultuur niet meer leidend is in het hoger onderwijs dan krijg je risico’s. Radicalere varianten van competentiegericht onderwijs, die populair zijn worden dan gelegitimeerd binnen een nieuw onderwijskundig model.”

Het gesprek gaat uitgebreid in op InHolland als voorbeeld van de drieslag: schaalvergroting, financiering en het kenniscomponent, wat landelijk plaats vond. Beerenschot onderzocht en rapporteerde dat de helft van het personeel les geeft terwijl de andere helft organiseert. Scholen die ca. 200 personeelsleden blijken bovendien schaalnadelen te hebben bij verdere groei. Een school met 25.000 studenten is nu eenmaal complex te organiseren. Bovendien gaan er op deze schaal extra kosten naar het bouwen, beschermen en vermarkten van het merk. Het is vooral een gemankeerde bedrijfseconomische manier van het kijken naar het hoger onderwijs. De argumenten en motieven om te groeien waren niet geldig.

Naamloos
Dick Veerman interviewt Jos van de Sande: intensieve veehouderij gevaarlijker dan kerncentrales.

Jos van de Sande is de nationale coryfee die de magnitude van de Q-koorts affaire begreep toen iedereen nog – ten onrechte – om wetenschappelijk bewijs vroeg. Daardoor liep het dodental op. Ook nu bouwt zich een aantal slachtoffers op van een dierziekte die zich in mensen zal manifesteren, zegt Van de Sande. Hoe dat komt, legt hij Dick Veerman uit naar aanleiding van een tweet. Jos van der Sande is voormalig GGD-arts. Van der Sande kreeg als infectieziektenbestrijder te maken met de Q-koorts. Economische belangen op korte termijn gaan voor het publieke belang, zegt hij met zoveel woorden over de manier waarop de nationale, provinciale en lokale politiek met de volksgezondheidsrisico’s van de intensieve veehouderij in Brabant aanpakte. “Dat heeft van mij een actievoerder gemaakt”.

Als Van de Sande straks gelijk krijgt, zorgt de Brabantse veehouderij voor de vroegtijdige dood van stedelijke bewoners in het RuhrgebiedHij beschouwt de intensieve veehouderij in dichtbevolkt gebied als een fors gevaar voor de volksgezondheid. De helft van de mensen in steden worden volgens Van der Sande, ziek van het fijnstof dat uit de intensieve veehouderij komt. We lopen een veel grotere kans op het uitbreken van epidemieën van door dieren op mensen overgedragen ziekten dan we als samenleving kunnen vaststellen.

Het traject van interne informatievoorziening binnen het bestuurlijk apparaat faalt. De materie is óf te complex geworden óf onderworpen geraakt aan andere belangen. Ministeries en politiek werden tijdens de Q-koorts epidemie verkeerd voorgelicht. Daardoor modderden zij aanvankelijk aan met antwoorden die ontoereikend waren en de ernst van de problemen negeerden.

Een verhelderend interview dat de begripsmatige basis legt voor het beoordelen van een binnenkort te verwachten rapport (waarvan de publicatie is uitgesteld) over de gevolgen van fijnstof van onder meer de dierhouderij voor de sterfte van mensen in steden.

Als Van de Sande straks gelijk krijgt, zorgt de Brabantse veehouderij voor de vroegtijdige dood van stedelijke bewoners in het Ruhrgebied.

Naamloos

Pieter Lakeman en Marja Jansen; DNB, onzorgvuldig, onbehoorlijk bestuur!.

Marja Jansen is psychologe en loopbaan coach en al sinds dertig jaar projectmatig samenwerkend met Pieter Lakeman (SOBI). Dit gesprek met Pieter Lakeman heeft de intimiderende en denigrerende werkwijze van de Nederlandse Bank bij het beoordelen en afserveren van bestuurders als onderwerp. Marja Jansen heeft onderzoek gedaan naar de handelswijze van De Nederlandse Bank en concludeert dat de toets zowel de theorie als de uitwerking er van, zelf de toets van goed bestuur niet doorstaan. Wat wij in een eerder interview van Erik de Vlieger met Jan van Walsem begrepen blijkt een feit. Binnen het onderzoektraject maakt DNB gebruik van stagiaires die inhoudelijk betrokken zijn bij de Administratieve verwerking van de documenten en actief aanwezig bij de gesprekken met die bestuurders. Voor de betrokkenen een pijnlijk denigrerende ervaring.

In dit gesprek komt ook de procedure van DNB aan de orde. De wijze waarop de bank over haar onderzoek en conclusies informeert en de mogelijkheden om in beroep te gaan.

Naamloos

Ad Verbrugge met Peter van ’t Hof; De staat van het onderwijs 4.

U kunt BON ondersteunen: https://www.beteronderwijsnederland.n…

Peter van t’ Hof is 12 ½ jaar directeur/bestuurder van de Godelinde Schoolvereniging in Hilversum…een één-pitter, van 1996 tot 2002 was hij directeur van de Hollandse school Limited in Singapore en daarvoor sinds 1980 hoofd der school en directeur op diverse scholen voor openbaar onderwijs in Zwijndrecht. Totaal 43 jaar was goed onderwijs zijn grote passie. Momenteel werkt hij als interim voor verschillende onderwijs organisaties.

In het gesprek met Ad Verbrugge staan de veranderingen van het Basisonderwijs in de afgelopen 40 jaar centraal. Hoe was het en waar staan we nu? Wat is goed, wat kan en wat moet beter?

De vak-didactiek, het pedagogische- en het kennis component waren in de 70 ‘er jaren sterker vertegenwoordigd. Als directeur van de school heeft Van t’Hof de bureaucratisering van zich af weten te houden. Door afwegingen te maken over de effectiviteit voor de leerlingen besloot hij al of niet daar aan mee te werken. Hij trok daarbij heel duidelijk zijn eigen plan en negeerde daarbij de inspectie.

Het gesprek gaat over de rol van de inspectie en de bureaucratie en de invloed op het onderwijs.

Naamloos

Michiel Romeyn & Willem Baars met Rob Scholte; We worden gedwongen om te kijken!.

Willem Baars, tafelheer Michiel Romeyn en Rob Scholte in gesprek over o.a. auteursrechten in de beeldende kunst. Het hergebruik van beelden is een rode draad in het Oeuvre van Scholte. Hij werd daardoor gedwongen om zich met copyright bezig te houden. G

“We worden niet betaald om te kijken maar wel gedwongen om te aanschouwen. We worden permanent geconfronteerd met reclames, maar niemand betaald ons er voor. We hebben een kijkplicht!”

Verder een terugblik op de studie aan de Rietveld, de 80 ‘er jaren, zijn generatiegenoten, de dominantie van de Ateliers en Jan Dibbets, zijn internationale carrière, zijn kunstenaarschap na de aanslag en de invloed op zijn werk, zijn museum (voornamelijk gewijd aan zijn generatie), over A-kunst en B-kunst, de Hollands conceptuele traditie, calvinisme, over subsidie’s en commissies, concurrentievervalsing, de rol van de overheid, vrije kunstmarkt, de bobo-cultuur, prijzen per centimeter, de rol van de galerie en als slot de marginalisering van de kunst als linkse hobby en zijn pessimisme over de toekomst

Naamloos

Cliteur, Holman en Waling; “1848-Clubkoorts en revolutie”.

Paul Cliteur en Theodor Holman praten met Geerten Waling over de huidige staat van de democratie en zijn boek “1848 – Clubkoorts en Revolutie” dat onlangs genomineerd werd voor de Libris geschiedenisprijs 2016.

Het boek gaat over de democratische experimenten in Parijs en Berlijn uit die tijd.

Een golf van revoluties trok over ons continent. Plotseling grepen miljoenen Europeanen de kans om hun stem te laten horen in drukbezochte volksvergaderingen en politieke clubs. In dit ‘moment van gekte’ leek even alles mogelijk. In 1848 lag de toekomst open. 1848 – Clubkoorts en revolutie neemt de lezer mee naar de onrustige steden Parijs en Berlijn, twee brandpunten van de ‘Europese lente’. Geerten Waling schetst de dromen en verwachtingen achter de honderden democratische experimenten die er een nieuw publiek debat creëerden. En de politieke realiteit waarmee zij werden geconfronteerd. De revoluties van 1848 werden uiteindelijk allemaal neergeslagen of doofden uit, maar de ervaringen van dat jaar zouden de politieke cultuur in Europa blijvend veranderen. Ze maakten de moderne democratieën mogelijk die wij tegenwoordig als vanzelfsprekend beschouwen.

Naamloos

Ton Lankreijer interviewt Roelof Hemmen; Leegloop bij de zenders.

Roelof Hemmen begon als stadsverslaggever bij de Haagsche Courant. Via een periode bij De Telegraaf werd hij 1993 werd aangenomen bij het RTL Nieuws en was daar achtereenvolgens werkzaam als bureauredacteur, junior verslaggever, parlementair verslaggever, algemeen verslaggever en presentator. In de loop der jaren vormde Hemmen een duo met Loretta Schrijver, Mariëlle Tweebeeke, Margreet Spijker en Daphne Lammers. Eind mei 2016 ging Hemmen weg bij het RTL Nieuws, omdat hij zich meer wilde focussen op radiomaken. Zijn laatste uitzending was op vrijdag 27 mei 2016. Ton Lankreijer zoekt in het open gesprek het patroon van leegloop in “Hilversum”. Verder gaat het gesprek over de veranderingen in de nieuwsindustrie.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s