Café Weltschmerz : Sid Lukkassen in gesprek met Patrick van Schie; Over liberalisme en veiligheid (video)

Patrick van Schie is directeur van de Teldersstichting, een liberale denktank. Sid Lukkassen stelt hem de vraag: ‘Maken de islamaanslagen een herbronning op het liberalisme noodzakelijk?’ Daarna filosoferen ze over de invloed van leden binnen politieke partijen. Wordt de invloed van leden op bijvoorbeeld partijprogramma’s niet ontzettend overschat? De literatuur van de politicologie is op dit onderwerp erg naïef en moet worden bijgesteld. Het gesprek maakt duidelijk dat de samenstelling van kieslijsten binnen partijen buitengewoon ondoorzichtig is.

Als Europeanen waren we gewend om onze remmingen en grenzen van binnenuit op te leggen: de zogenoemde ‘inner check’. Gaan we het, met de komst van nieuwe culturen en de dreiging van aanslagen, steeds normaler vinden dat onze grenzen van buitenaf worden opgelegd? We rennen van brandje naar brandje en geven daarbij steeds stukjes vrijheid op, hopend daar veiligheid voor terug te krijgen. Maar een tiran verschijnt altijd op het moment dat het volk behoefte heeft aan een beschermer, echter die beschermer wil vervolgens niet meer weg. Als je al het gevaar wil uitbannen, wordt de staat dan zélf het gevaar? En mocht de PVV de landelijke verkiezingen winnen, ontstaat dan een ‘democratische meltdown’?


Bron : Cafe Weltschmerz

Advertenties

One Reply to “Café Weltschmerz : Sid Lukkassen in gesprek met Patrick van Schie; Over liberalisme en veiligheid (video)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s