Studium Generale Delft : Contant Geld Verdwijnt! Nou en? | Kees van de Water (video)

Tegenwoordig wordt er alles aan gedaan om het virtueel betalen te stimuleren. Alle ontwikkelde techniek van de laatste jaren helpt daar natuurlijk bij. Tegelijkertijd horen we echter in toenemende mate berichten dat overheden het contant geld willen afschaffen. Dat begint met het beperken van contante transacties of het afschaffen van grotere biljetten van 200 en 500 Euro.

Toch zijn er veel redenen om contant geld te behouden. Sommigen beweren zelfs dat met het afschaffen van contant geld de meest fundamentele mensenrechten worden geschonden. Wie geen gebruik kan maken van contant geld is namelijk niet vrij om iets te kopen zonder dat dit geregistreerd wordt. In feite is ‘het systeem’ dus volledig op de hoogte van wat jij doet. En niet alleen je bestedingen van vandaag, maar zo nodig die van oneindig lang geleden. Dit gaat voorbij Orwell.

De officiële redenen waarom men contant geld wil afschaffen zijn dat contant geld wordt gebruikt door criminelen en terroristen en dat het bovendien zeer onveilig is. Het sentiment van contantgeldbetalingen wordt op deze manier volledig gecriminaliseerd. Er zijn diverse Europese landen die contante betalingen boven een bepaald bedrag verbieden. In Frankrijk is dat 3000 Euro en in sommige gevallen slechts 1000 Euro.

De zelfde ‘men’ echter kan van het een op het andere moment jouw zuur verdiende (digitale) spaarcentjes bevriezen, afromen (bail in of negatieve rente) of zelfs volledig laten verdwijnen in het ‘algemene belang’ of als ze jou niet meer leuk vinden.

Voorbeelden zijn o.a. Cyprus waar de pinautomaten stopten zodat de mensen niet meer aan hun geld konden komen en de banken toestemming kregen om geld van burgers boven een bedrag van 100.000 Euro volledig af te romen. Stelen heet dat in goed Nederlands. En dat uiteraard volledig legaal want bij wet geregeld.

Inmiddels worden er in diverse landen petities gehouden om te strijden voor het fundamentele recht op contant geld. In Nederland wordt dat gedaan door de Stichting Handjecontantje, handjecontantje.org

In de lezing vandaag een pleidooi voor behoud van ons contant geld. Maar misschien nog niet eens zozeer vanwege het geld maar vanwege behoud van onze vrijheid!

Bron : Studium Generale Delft

Advertenties

One Reply to “Studium Generale Delft : Contant Geld Verdwijnt! Nou en? | Kees van de Water (video)”

  1. Net idem dito met het verplicht digitale. Nl accepteren, kunnen ze contant ook niet verplichten!
    Mag HET Per post En Contant Geld ernaast OOK niet afschaffen!
    Dat is nou democratie, vrijheid van aangifte per post of DigitaaL doen net als vrijheid contant of per pasje betalen!
    Never nooit niet!
    Anders betekent dit een aanslag op de privacy vd mens?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s