Brussel bedrijft illusiepolitiek (Lezersbijdrage)

Voor het adequaat aanpakken van het schrijnende vluchtelingenprobleem wordt het tijd voor een ‘wake-up call’ van onze Europese regeringsleiders. Dat broodnodige politieke ontwaken moet hen duidelijk maken dat het in ’45 gestarte proces van Europese integratie nog niet is afgerond. Daardoor kan nog steeds niet gesproken worden van een Verenigd Europa in de ware zin van het woord. Een Unie die werkelijk perspectief biedt, dankzij een gezamenlijk onderschreven beleid gedekt door een dito rechtspraak, waarmee de grensoverschrijdende problemen op humane wijze het hoofd geboden kunnen worden.

Om dat doel in het politieke vizier te krijgen zal wel eerst de illusie van nationale soevereiniteit doorbroken moeten worden. Logisch, omdat in een waarlijk Verenigd Europa geen enkele lidstaat op eigen wijze politiek kan blijven voeren en recht kan blijven spreken met betrekking tot grensoverschrijdende problemen, zoals het vluchtelingenprobleem. De moeilijkheid schuilt alleen in het doorbreken van die soevereine illusie. Want hoe maak je 736 hoog opgeleide, goed betaalde en gerespecteerde Europarlementariërs duidelijk dat zij illusiepolitiek bedrijven? Niet alleen wat het vluchtelingenprobleem betreft, maar ook betreffende de aanpak van alle andere grensoverschrijdende of mondiale problemen. Met andere woorden: “Hoe breng je Brussel bij de (mondialiserende) tijd?“.

Voor het antwoord daarop verwijs ik graag naar bovengenoemde ‘wake-up call’. Van onze Europese regeringsleiders is het initiatief voor dat rauwe politieke ontwaken begrijpelijkerwijs niet te verwachten. Maar dat gaat niet op voor de media. Daarbij denk ik in het bijzonder aan de ongrijpbare sociale media, die – in tegenstelling tot de meeste gevestigde – zich niet gedragen als verlengstuk van het bevoegd gezag.

Kortom, de illusoire Brusselse aanpak van het vluchtelingenprobleem en de consequenties daarvan qua rechtspraak, laten zich eenvoudig raden. Hoezo Fort Europa een Democratische rechtsstaat? Een dictatoriaal bolwerk zult u bedoelen!
Geschreven door Wouter ter Heide.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s