Zwarte Zwanen – Journalist Cees Grimbergen onderzoekt de Nederlandse pensioenindustrie – Een kritische blik in de wereld van het grote geld (13 & 14 Juli 2015 20.25 uur, NPO 2)

Op 13 en 14 juli 2015 zendt MAX twee nieuwe documentaires over de Nederlandse pensioenwereld uit. In 2013 maakte Cees Grimbergen voor MAX al Zwarte Zwanen – Gokken met uw pensioenpremie. Dagelijks worden miljarden euro’s verhandeld en belegd om een zo hoog mogelijk rendement te maken. Grimbergen kreeg een exclusief en soms schokkend kijkje in de wereld van pensioenbeleggers. In Zwarte Zwanen 1 zag u onder andere interviews met topmensen uit de pensioenwereld. Uit nieuw onderzoek resulteren nu dus twee 2 nieuwe afleveringen van Zwarte Zwanen.

Maker Cees Grimbergen: “In de berichtgeving over pensioenen gaat het altijd over dekkingsgraden, de strijd tussen de generaties en dat we ouder worden. Zelden wordt gesproken over de complexe beleggingswereld die er achter schuil gaat. Voor deze twee nieuwe documentaires ben ik opnieuw diep in deze gesloten wereld van 1200 miljard euro gedoken”.

Pensioenfondsen werden tot in de jaren 70 degelijk bestuurd door werkgevers en vakbonden. Het beleggen van pensioengeld gebeurde volgens zorgvuldige en voorzichtige principes: in de staatsschuld, in huurwoningen, een beetje in aandelen. Maatschappelijk belang en sociaal verantwoord investeren waren vanzelfsprekend. Met de opmars van het vrije marktdenken werden de collectieve spaarpotten onderdeel van de financiële wereld. De échte economie van goederen en diensten raakte ondergeschikt aan de financiële economie. Een wereld bevolkt door hoogopgeleide jonge academici die de band met gewone werkende mensen vaak kwijt zijn. Die bonusgericht zijn en niet weten hoe het is om, naast de AOW, te leven van een bruto pensioen van 500 tot 700 euro.


Nieuwe afleveringen

Zwarte Zwanen 2 – Schatrijk van uw pensioenspremie
Maandag 13 juli 2015
20.25 uur, NPO 2

Zwarte Zwanen 3 – De perverse prikkels blijven
Dinsdag 14 juli 2015
20.25 uur, NPO 2

Een kritische blik in de wereld van het grote geld

Hoe is het in 2015? In de 2 nieuwe MAX-documentaires blijkt dat ‘perverse prikkels’ in de pensioenwereld nog steeds bestaan. Mega-salarissen en bonussen zijn niet afgeschaft. Beleggers halen nog steeds winsten binnen, terwijl de verliezen worden afgewenteld op de pensioenpremiebetalers. Moreel besef lijkt te ontbreken. En dit alles onder strikte geheimhouding. Kritische vragen zijn taboe. Via reputatiemanagement houdt de pensioenwereld de schone schijn op. Die schimmigheid en geheimhouding vormen de voedingsbodem voor diefstal en fraude, waarschuwt de Amerikaanse pensioendetective Ted Siedle in Zwarte Zwanen. MAX vond in eigen land geen critici van de uitwassen van het pensioensysteem. De vakbonden van FNV en CNV doen actief mee in de besturen van de pensioenfondsen.

In Zwarte Zwanen onder andere aandacht voor de tientallen miljarden Nederlands pensioengeld die via het geheimzinnige beleggingsbedrijf Alpinvest een tocht over de wereld maken. En uiteindelijk terugkomen in Nederlandse bedrijven. Zo blijkt V&D voor het grootste deel eigendom van Nederlandse pensioenfondsen. Hoe lager de lonen van V&D-personeel, hoe hoger het rendement van de pensioenfondsen. De vakbonden zwijgen over deze belangentegenstelling en over het morele dilemma. De Amerikaanse econoom Eileen Appelbaum legt uit hoe dat komt.

Verder de doofpot rond de fraudes die zakenbank Goldman Sachs volgens ABP met Nederlands pensioengeld pleegde. Uit rechtbankstukken, in het bezit van MAX, blijkt dat Goldman Sachs ook Pensioenfonds Vervoer voor tientallen miljoenen euro’s bedroog. De schade kwam ten laste van de vrachtwagenchauffeurs die verplicht premies aan Pensioenfonds Vervoer afdragen. Bestuur en directie van de pensioenfondsen gaan akkoord met de zwijgplicht die Goldman Sachs hen oplegde.

De Nederlandse zakenbankier Michael van Bemmelen waarschuwt in Zwarte Zwanen voor de gevolgen van de kritiekloze acceptatie van de Wall Street-mentaliteit door de Nederlandse pensioenindustrie. Van Bemmelen kon het bankierswerk niet langer met zijn geweten verenigen. Hij vertrok. Voor het eerst vertelt een Nederlandse zakenbankier met 25 jaar ervaring op Wall Street zijn verhaal.

Hoe kon er na de financiële crisis zo weinig veranderen in de financiële wereld en dus ook in de pensioenindustrie? En waarom blijft er tot op de dag van vandaag zo veel geheim, terwijl er aan alle kanten ‘transparantie’ wordt gepredikt?

Bron : omroepmax

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s