Glazenbolkijkerij (Lezersbijdrage)

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken onderzoekt of het UWV de opleiding voor helderzienden mag blijven vergoeden. “Het is een ongebruikelijk beroep”, erkent hij. Hoezo ongebruikelijk? Van oudsher wordt het bedrijven van partijpolitiek immers gekenmerkt door glazenbolkijkerij! Dagelijks geven partijpolitici daar blijk van met het inkleuren van de toekomst op vooringenomen wijze. Ten onrechte, omdat de toekomst nu eenmaal ongewis is en daarnaast ons allen toebehoort. Voor de maatschappelijke vertaling daarvan zullen de huidige partijpolitiek gekleurde glazen bollen omgesmolten moeten worden tot één democratische transparante bol waarin alle kleuren tot hun recht komen.

Kortom, in de omvorming van ons verdeeldheid zaaiend partijpolitiek bestel tot een consensusbestel ligt de sleutel voor het adequaat aanpakken van de problemen van onze tijd, die het partijpolitieke verre overstijgen. Die broodnodige omvorming moet haar beslag kunnen krijgen via een Brede Maatschappelijke Discussie (BMD). Het initiatief daartoe is van Den Haag helaas niet te verwachten, gezien de verstrekkende en diep ingrijpende politieke consequenties daarvan. Dit neemt niet weg dat die BMD van de grond moet kunnen komen, onder druk van de grootste macht: “De publieke opinie”. Voor de creatie daarvan ligt hier een uitgelezen taak weggelegd voor de luizen in de partijpolitieke pels: “De onafhankelijke media”.

Geschreven door Wouter ter Heide.

Advertenties

2 Replies to “Glazenbolkijkerij (Lezersbijdrage)”

  1. Als ik nu zou mogen kiezen tussen de glazenbolkijkerts van dit kabinet en die van de UWV glazenbolkijkerts, dan kies ik toch maar voor die laatste groep…. want dan heb je tenminste nog een hele kleine kans dat die voorspelling wel zal uitkomen.

  2. Waar visie ontbreekt, komt het volk om.

    Dank voor je reactie Aradhel, maar je voorkeur voor UWV-glazenbolkijkerij deel ik niet. Een glazen bol, van welke makelij dan ook, leent zich nu eenmaal niet voor een toekomstvoorspelling die hout snijdt. Dat neemt niet weg dat over onze toekomst wel degelijk zinnig nagedacht en gepraat kan worden, omdat deze niet los is te zien van de geest van onze tijd. Wat dat betreft kan er zo langzamerhand geen misverstand meer over bestaan dat deze gekenmerkt wordt door globalisering. Een autonoom proces, waardoor we langzaam maar zeker toegroeien naar mondiale eenwording, ter leniging van de mondiale problemen.
    Het besef daarvan is groeiende. Niet alleen in ons land, maar wereldwijd. De vraag is alleen hoe dat groeiende mondiale eenheidsbesef, waar de VN model voor staat, omgezet moet worden in een dito beleid onder VN-vlag. Voor het antwoord daarop zullen we tevergeefs aankloppen bij de eerst verantwoordelijke: “De Politiek”. Niet uit onwil, maar omdat het daar gehanteerde parlementaire en monetaire gedachtegoed fundamenteel tekortschiet om het onstuitbare mondiale eenwordingsproces (dat partijpolitiek noch financieel-economisch van aard is) in goede banen te leiden.
    Kortom, wereldwijd loopt de politiek achter de tijdgeest aan, met alle gewelddadige consequenties van dien, waar de media dagelijks verslag van doen. Daarmee het gelijk bevestigend van de gevleugelde woorden van PvdA-leider en premier Joop den Uyl uit 1973: “Waar visie ontbreekt, komt het volk om”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s