De Jonge Stedeling 4 – De economie van genoeg (video)

Ondanks de crisis willen we nog altijd groeien, en vooral financieel. Maar waar groeien we naartoe en wanneer hebben we genoeg? Moeten we werk niet minder gaan zien als levensonderhoud en meer als levensdoel? Hoe stoppen we de drang naar meer en nemen we genoegen met genoeg?

Deze editie zal gaan over mogelijke oplossingen op weg naar de transitie. We zullen het gaan hebben over hoe we deze verandering concreet kunnen aanpakken. Hoe kunnen we ons dagelijks leven inrichten om de oude systemen te veranderen? Hoe verbinden we utopische ideeën over een betere samenleving aan actie?

Sjir Hoeijmakers is econometrist en ondernemend idealist en heeft een doel:het basisinkomen bewerkstelligen. Om zich hier fulltime aan te kunnen wijden is hij zijn eigen basisinkomen bij elkaar aan het crowdfunden. Sjir heeft al veel voor elkaar gekregen; zo heeft hij een motie ingediend voor D66 en wist deze door het congres te loodsen, schrijft hij artikelen over het basisinkomen voor de landelijke pers en lobbyt hij onder lokale en landelijke politici om hen te overtuigen. Kan Sjir jou ook overtuigen van de haalbaarheid van het basisinkomen?

Gert van Vugt is (sociaal) ondernemer en co-founder van zonnepaneelinstallatiebedrijf Zonder Meer Zon en de start-up Sustainer Homes. Sustainer Homes produceert betaalbare, verplaatsbare en zelfvoorzienende woningen van zeecontainers. De Sustainer kan grote veranderingen veroorzaken en dan niet alleen voor het concept ‘wonen’. Het gaat ook om kostenbesparingen, duurzamer leven, minder afhankelijk zijn van bepaalde systemen en meer en meer autonomie.

Damaris Matthijsenstaat aan de basis van de Economy Transformers; een zeer diverse groep mensen die zich verdiept in de problematiek rondom economie, natuur, duurzame ontwikkeling en welzijn voor iedereen. ET gelooft dat ons huidige economische systeem -waarin concurrentie een van de sterkste drijfveren is- toe is aan vervanging: Damaris zoekt met de Economy Transformers onder meer naar een economie waarin de samenwerking een belangrijke rol gaat spelen. Om dit te bereiken en te begrijpen hebben de Economy Transformers het Zes Dimensie Kader ontwikkeld: zes thema’s die van invloed zijn op de verandering van het economische systeem.

De initiatiefnemers (Johannes van den Akker en Suzan Doodeman) van SocialStart komen ook spreken! Een initiatief waar net afgestudeerden worden gekoppeld aan maatschappelijke organisaties, om binnen deze organisaties sociaal ondernemerschap te ontwikkelen. Zo krijgen deze afgestudeerden de kans om hun eigen sociale onderneming op te zetten en vergroten de maatschappelijke organisaties hun impact! Een bijzonder voorbeeld van hoe werk veel meer kan zijn dan het voorzien in eigen levensonderhoud.

Andriy Shmyhelskyy is duurzaam ondernemer en werkt bij Rockstart aan onder andere Care To Save en Hyko. Hij is bezig om door technologische vernieuwingen de wereld een betere plek te maken. Door gebruik van gamificatie werkt hij aan bewuster energieverbruik bij kinderen.

Bron : dezwijger.nl

Advertenties

One Reply to “De Jonge Stedeling 4 – De economie van genoeg (video)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s