Smeltkroes-visie Van Aartsen, een schot in de roos (Lezersbijdrage)

De oproep van de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen te accepteren dat straks een meerderheid van de inwoners van Den Haag en andere steden een niet-westerse afkomst heeft  ( http://www.trouw.nl ), getuigt van een kijk op de samenleving van morgen ‘als een smeltkroes’. D66 kan zich wel vinden in die visie, maar voor de PVV is zij een gruwel, getuige de reacties van Robert van Asten en Léon de Jong ( http://www.trouw.nl ).

De moeilijkheid van de smeltkroes-visie schuilt in de politieke vertaling daarvan. Deze impliceert immers dat alle politieke partijen versmelten tot één borrelende zuiver democratische eenheid, die de de onoverbrugbaar geachte partijpolitieke tegenstellingen in rook doet opgaan! Het hoopgevende van die ongehoorde destructie is dat daardoor de weg vrijkomt voor een brede maatschappelijke discussie (BMD) over de vervanging van ons verdeeldheid zaaiende partijpolitieke bestel door een consensus bestel. In de creatie van het daarbij horend eenheidsbeleid ligt het antwoord besloten op de grote maatschappelijke vragen van onze tijd, die partij- en landsgrenzen verre overstijgen.

Gezien zijn smeltkroes-visie en zijn vele contacten in het Haagse politieke leven, lijkt mij burgemeester Van Aartsen de aangewezen figuur om voor die BMD een lans te breken op het daarvoor geëigende beleidsniveau: “Het Binnenhof”.

Geschreven door Wouter ter Heide.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s