VPRO Tegenlicht – De slimste haven van de wereld – 26-04-15 (video)

De haven is een wereld van schepen, containers en harde werkers, maar ook steeds meer van digitale communicatie, chips en sensoren. Daarmee wordt de ‘gateway to Europe’ bij uitstek een proeftuin voor de samenwerking tussen mensen, data en dingen.

Econoom Jeremy Rifkin voorspelt dat in 2030 onze nationale mainport een zelfdenkende, volautomatische doorvoermachine zal zijn, die zal draaien op een grotendeels onbemand ‘super-internet’. Maar dan wel mét behoud van menselijke maat en menselijke regie. Bij de ‘Port of Rotterdam’ ontbreekt het niet aan ambitie om in de top tien wereldhavens te blijven: toegang voor grotere en meer geavanceerde containerschepen, geautomatiseerde terminals, de inzet van virtual reality technieken en een tweede Maasvlakte die de haven weer toekomstbestendig moet maken. Maar waarvan dromen de Rotterdamse reders, kapiteins en cargadoors als het over 2030 gaat? Regisseur Kees Brouwer vaart mee op triple e-schepen, spreekt met joystick-kraanmachinisten en bezoekt een geavanceerde commandobrug-simulator die Rolls-Royce op dit moment ontwerpt voor drone cargo ships. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor de werknemers in de haven? Welke risico’s met betrekking tot de veiligheid kleven er aan dit toekomstscenario nu onlangs zelfs een terminal in Antwerpen gehackt is? En moet de dokwerker eigenlijk wel een IP-adres worden? Een vooruitzicht op wat er gebeurt als ook de meest fysieke zaken van onze werelden een volledig gedigitaliseerd ‘internet of things’ wordt.

Regisseur Kees Brouwer vertelt over de VPRO Tegenlicht aflevering ‘De slimste haven van de wereld’ van 26 april 2015.

Bron : vpro tegenlicht

Advertenties

One Reply to “VPRO Tegenlicht – De slimste haven van de wereld – 26-04-15 (video)”

  1. Het zullen die gekke innovatieve Hollanders weer eens niet zijn! Je kunt zeggen wat je wilt over dit klein landje, maar in bepaalde dingen lopen we ver voor. Zal wel iets hebben te maken dat we onder het pijl leven!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s