ZEMBLA – Bitterzoete suikermedicijnen – woensdag 18 maart 2015 (Uitzending Gemist)

In Nederland zijn er bijna 1 miljoen mensen met suikerziekte oftewel diabetes. Per jaar komen er 50.000 patiënten bij. Wereldwijd hebben zo’n 350 miljoen mensen diabetes. Negentig procent heeft diabetes type 2, veroorzaakt door ouderdom, maar vooral door overgewicht en te weinig beweging. En dat drukt flink op de zorgkosten.

In 2010 bedroegen de totale kosten voor diabetespatiënten in Nederland zo’n 2,5 miljard euro, ofwel 7 procent van de totale zorguitgaven. Zonder maatregelen zal dat tegen 2025 oplopen tot 4,3 miljard euro.

De farmaceutische industrie heeft de afgelopen jaren verschillende nieuwe diabetesmedicijnen op de markt gebracht. Onder artsen en deskundigen is daar veel discussie over. Zo zouden ze niet beter werken, maar zijn ze wel veel duurder dan de oude medicatie. En er zijn aanwijzingen dat ze een verhoogd risico geven op alvleesklier-ontsteking/kanker en hartfalen. Zembla onderzoekt hoe het kan dat deze suikerziektepillen zijn uitgegroeid tot de bestverkochte medicijnen ter wereld.

Bron : zembla.vara.nl

Reacties op vragen van ZEMBLA: (Meer informatie)
AstraZenica (pdf)
BMS (pdf)
Boehringer (pdf)
Eli Lilly (pdf)
Janssen (pdf)
MSD (pdf)
Novartis (pdf)
Novo Nordisk (pdf)

Advertenties

One Reply to “ZEMBLA – Bitterzoete suikermedicijnen – woensdag 18 maart 2015 (Uitzending Gemist)”

  1. Probiotica is ook een van de producten, die dergelijke klachten in de hand werken

    “Is de zorg nou om de mens van gezondheidsklachten te behoeden, of om in een zo kort mogelijke tijd een vergaar-pot van klachten te verzamelen?”

    Een ander vb is retalin een medicijn voor kinderen met adhd, nu weten ze de ouderen(volwassenen) ook die alle dag een beetje druk zijn ook onder deze indicatie te pakken-maw–

    ZO CREEREN ZE EEN STEEDS GROTERE PATIENTEN-POEL, WAARAAN DE FARMACIE ALS DE ARTSEN HUN GEWIN BIJ HEBBEN

    Een hint voor Schippers om achter deze groep(die de zorg almaar duurder maakt) aan te gaan, maar is een beetje moeilijk, want dan als ze uit haar ambtenarenbaan naar de industrie voor een goed-verdienende job lobbyed(vb Balkenende,Bos, Kok) dan zien ze haar natuurlijk niet te staan?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s