De vuurwerkramp, een politieke doofpot (Documentaire)

               *UDPATE*

Op zoek naar de onderste steen

Op zaterdag 13 mei 2000, omstreeks 14.45 uur, brak er op het terrein van vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks aan de Tollensstraat te Enschede een brand uit die uiteindelijk, circa 50 minuten later, werd opgevolgd door een aantal explosies.

Wie was daar voorafgaand aan het ‘eerste vlammetje’, wat heeft zich daar afgespeeld? Uit onderzoek blijkt dat het ‘eerste vlammetje’ veroorzaakt is door menselijk handelen. ‘Wij hadden al gezien, die brand ontstaat niet zomaar’, aldus onderzoeker Jan de Bruin van Bureau Interne Zaken van de Politie Gelderland-Midden.

_____________________________________________________________

De overheid

Door PD Recherche te Rijssen zijn verschillende brandweermannen benaderd voor het geven van een nadere verklaring omtrent de gebeurtenissen op 13 mei 2000.

In eerste aanleg wilde men meewerken. Later werd er echter medegedeeld dat de brandweerleiding had gezegd dat als er zou worden meegewerkt aan het afleggen van nadere verklaringen, en dat als daarbij zaken aan de orde zouden komen die de brandweer Enschede zouden schaden, er gevreesd moest worden voor hun baan.

_____________________________________________________________

De persconferentie

Op 20 november 2011 komt de vuurwerkramp opnieuw in het nieuws. KRO-programma Brandpunt publiceerde geheime bandopnamen van onderzoekers die aangaven dat hun conclusies waren dat er een totaal nieuw onderzoek naar de vuurwerkramp moest komen.

Drie dagen later, op 23 november 2011, was het opnieuw druk in het gemeentehuis in Enschede. Een nieuw onderzoeksteam “VerEsal” presenteerde de resultaten van twee jaar onderzoek in het dossier van de vuurwerkramp, de aanbevelingen van de onderzoekers werden echter niet overgenomen.

_____________________________________________________________

De Houten Bodem

In het proces-verbaal S.F.O.B. van 23 mei 2000 werd de aanwezigheid van containers met een houten bodem op het terrein van S.E. Fireworks niet vermeld. Ook werd deze aanwezigheid in eerste instantie ontkend door technisch rechercheur Klaas Berenst van de Politie Twente. Nadat Berenst in juli 2000 geconfronteerd werd met de houten containerbodems tijdens een teamleiding-overleg, zei hij: “De containers die ik heb onderzocht hadden allemaal een metalen bodem”.

Een week later brengt rechercheur Jan Paalman foto’s en video-opnamen van het terrein naar het team. Berenst deelde Paalman na het zien van de beelden mede dat delen van de houten bodems reeds in de eerste week na de ramp naar het N.F.I. waren verstuurd voor onderzoek naar de doorbrandtijd. Van de bevindingen van het N.F.I. ontbreekt echter ieder spoor, ze zijn niet gerapporteerd en zijn tevens niet toegevoegd aan het dossier.

_____________________________________________________________

De vuurwerkramp anno nu

In november 2013 kwam er een einde aan de lopende juridische procedures van betrokkenen. Ook de Nationale Ombudsman, die de heer Paalman complimenteerde voor gefundeerde kritiek, schaarde zich achter de uitkomsten van de rijksrecherche. De bittere constatering na 13 jaar is dan ook dat, ondanks inspanning en tal van procedures, tot op heden geen openheid van zaken is gegeven door meerdere instanties. Dit vormde de directe aanleiding voor de totstandkoming van deze documentaire.

_____________________________________________________________

“De vries is de dader!”

Na de ramp komt er een getuige in beeld, mevrouw Lessow, zij verklaarde dat zij op 13 mei 2000 vlak voor het begin van de brand een persoon heeft zien wegrennen met een rode sportbroek aan.

Zes weken na de ramp probeerde André de Vries zijn eigen auto in brand te steken aan de Mina Krusemanstraat in Enschede. De Vries wordt op heterdaad aangehouden. Technisch rechercheur Reint Brinks neemt zijn kleding in beslag, waaronder een rode sportbroek.

Het rode broekje komt op 31 oktober 2000 in beeld bij het Tolteam. Rechercheur Dick Maandag verzoekt vervolgens onderzoeksleider van het team “Brandstichtingen Enschede”, Willem Schreurs, om de in beslag genomen kleding af te staan voor het onderzoek van het Tolteam.

Schreurs heeft op dat moment echter geen kleding voor handen. Later die dag geeft Schreurs een pastic tas met daarin de kleding zoals de getuige deze heeft opgesomd in haar verklaring.

_____________________________________________________________

Culemborg

Alle betrokken ministeries waren na de vuurwerkramp in Culemborg (1991) op de hoogte van het feit dat het gevaarlijk was om vuurwerkopslagplaatsen binnen de gemeenschap te huisvesten.

Onderzoek naar de vuurwerkramp in Culemborg wees in 1991 uit dat vuurwerk opgesloten in een doos, kist, container of bunker vele malen heftiger reageerde dan in het open veld. Met die conclusies is door de verschillende overheidsinstanties niets gedaan.

_____________________________________________________________

Henk 70 en 25 Jaar Getrouwd

De familie van Zegeren had op zaterdag 13 mei 2000 dubbel feest. Henk was 70 jaar geworden en in de week voorafgaand aan 13 mei 2000 was het echtpaar ook nog eens 25 jaar getrouwd. Een familielid bestelde voor het feest een vuurwerk-tekstbord.

Op het tekstbord dat besteld was stond de tekst “Henk 70”. Maar dit was niet genoeg, blijkt uit nieuwe informatie. Er is een tweede tekstbord besteld door het familielid. Het tweede tekstbord moest de volgende tekst bevatten: “25 jaar getrouwd”.

Advertenties

One Reply to “De vuurwerkramp, een politieke doofpot (Documentaire)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s